Webinar: Vpliv vozil na onesnaženje zraka: Lahko zahtevamo več od avtomobilske industrije?

Skoraj pet let mineva od afere Dieselgate, ki je razkrila goljufanje Volkswagna. Ta je priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po svetu opremil z goljufivo programsko opremo, ki je zagotovila, da so bili izpusti škodljivih plinov v avtomobilskem izpuhu na uradnih testih nižji od dejanskih na cesti.

Ali po vseh aferah danes potrošniki še lahko zaupamo proizvajalcem, da naše vozilo ne bo (preveč) onesnaževalo zraka? So danes naša vozila bolj čista?

Na vprašanja vam bomo odgovorili na spletnem webinarju, ki se bo odvijal 29. 5. 2020 med 13:00 in 14:30. Najprej nam bo Tomaž Gorenc iz IMZTR – Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj predstavil vplive škodljivih izpustov vozil na javno zdravje. Sledila bo predstavitev Boštjana Okrona iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki bo predstavil razhajanja med uradno in dejansko porabo goriva v najbolj zastopanih vozilih v Sloveniji. Zadnji govorec, Jens Müller iz organizacije Transport & Environment, bo predstavil katere novosti prinaša nov standard za vozila EURO 7 in kaj moramo zahtevati od snovalcev predpisov, da bo standard v največji meri zagotovil upoštevanje pravil s strani avtomobilske industrije. Slednja predstavitev bo potekala v angleškem jeziku. Po vsaki predstavitvi bo čas za vprašanja udeležencev.

Zaradi lažje evidence udeležencev vas prosimo za prijavo prek spletnega obrazca: https://forms.gle/TdC3tR4uJs7JooNe6

Za dodatne informacije pišite na katjusa@focus.si.

Vljudno vabljeni!Webinar organiziramo v sklopu programa Partnerstvo za okolje in zdravje 2.0, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.